Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Άρρωστη αγάπη



Υπάρχουν πολλές σχέσεις που της χαρακτηρίζουμε ως παθολογικές αφού αντί για το αίσθημα τηςαγάπης κυριαρχούν άλλα συναισθήματα όπως το μίσος, ο πόνος και η απογοήτευση. Τα μέλη που συνάπτουν αυτές τις σχέσεις υπομένουν συνήθως στωικά την κατάσταση αφού θεωρούν πως καλύτερα να έχουν μία σχέση έστω και έτσι από το να μην έχουν καθόλου σχέση.
Αυτή η παθολογική κατάσταση δεν συμβαίνει σε κάθε σχέση του ατόμου. Μπορεί να έχει στο παρελθόν του σχέσεις σχεδόν τέλειες, με αγάπη, σεβασμό, αρμονία και ευτυχία. Αλλά οι περισσότεροι κάποια στιγμή στη ζωή μας δημιουργήσαμε τουλάχιστον μία σχέση μη υγιή, με άλυτα συναισθηματικά προβλήματα που μας στέρησε την πρόσβαση σε μια ευτυχισμένη ζωή.
Η κακοποίηση σε παιδική ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, σαδομαζοχιστικές τάσεις, παιδικά τραύματα που δεν επουλώθηκαν, χρήση ναρκωτικών και άλλες εξαρτήσεις είναι οι πιο κοινές αιτίες που κάνουν μια σχέση να νοσεί.
Αν κάποιο από τα παραπάνω σας γίνει από νωρίς αντιληπτό θα ήταν καλύτερο να το συζητήσετε ανοιχτά και ήρεμα με τον/την σύντροφό σας ώστε να δείτε αν υπάρχει η θέληση να λυθεί πραγματικά ένα πρόβλημα ή θα ήταν καλύτερο να αποχωρίσετε χωρίς να εμπλακείτε περισσότερο συναισθηματικά. Αν διαπιστώσετε πως υπάρχει περιθώριο να επιλυθούν τα προβλήματα δείξτε ειλικρινή στήριξη ώστε να δώσετε ένα πραγματικό κίνητρο στον/στην σύντροφο σας να απαλλαγεί από τα προβλήματα του.
Γνωρίστε το άτομο με το οποίο θέλετε να κάνετε σχέση και να ζήσετε ένα μικρό ή ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας. Η προσωπικότητα ενός ατόμου φαίνεται από τις πρώτες συναντήσεις που έχουμε μαζί του, αν και πολλές φορές μας παρασύρει ο ενθουσιασμός και μας τυφλώνει. Βεβαία ξεκινώντας μια σχέση είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε αυτόν που νιώθουμε πως αγαπάμε και ποθούμε ώστε να αλλάξει. Αυτή όμως η αλλαγή είναι δυνατή μόνο αν το εν λόγω πρόσωπο είναι πρόθυμο και θέλει πραγματικά να αλλάξει. Η αλλαγή ενός στοιχείου της προσωπικότητας μας και η απεξάρτηση από ουσίες κτλ, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο. Λίγοι άνθρωποι αλλάζουν, οι περισσότεροι προσποιούνται πως άλλαξαν για μικρό διάστημα και έπειτα συνεχίζουν να είναι όπως πριν καταστρέφοντας και την σχέση αλλά και την ζωή τους.
Προσέξτε με τι κριτήρια επιλέγετε σύντροφο. Πολλές φορές η επιλογή συντρόφου εξαρτάται από την σχέση που είχαμε με τους γονείς αφού στα μάτια του συντρόφου αναζητούμε τον πατέρα ή μητέρα μας. Οι άνθρωποι που μένουν σε μη υγιείς σχέσης είτε είναι οι ίδιοι μη υγιείς, είτε δεν εκτιμούν καθόλου τον εαυτό τους αφού πιστεύουν πως τους αξίζει μια τέτοια σχέση. Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι πολύ συχνό και ο επόμενος τύπος άντρα που θα επιλέξουν να είναι επιθετικός και βίαιος. Αν δείτε πως οι επιλογές σας είναι σε μεγάλο βαθμό αδιέξοδες και παθογενείς συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Αντί να προτιμάτε το παλιό ρητό "καλύτερα από το τίποτα" προτιμήστε το "καλύτερα να είμαι μόνος και καλά, παρά να είμαι μέσα σε μια κακή σχέση". Συνειδητοποιήστε πως δεν μπορείτε να επιβάλλετε σε κανένα άτομο να γίνει αυτό που θέλετε αν δεν το θέλει το ίδιο και είτε αποδεχθείτε αυτό που είναι, είτε φύγετε.

Μια άρρωστη αγάπη μπορεί να μεταμορφώσει την ζωή σας σε εφιάλτη. Μιλάω εκ πείρας...



Πηγή: tokleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου