Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

20 τρόποι να κάνεις το σήμερα αξέχαστο

aksexastes-stigmes.jpg
Οι αναμνήσεις ενός ανθρώπου σε μεγάλη ηλικία, είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου στην ακμή του.” – Pink Floyd
Σήμερα είναι η τέλεια μέρα για να φτιάξεις αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα – το είδος των αναμνήσεων που μπορεί κάποια μέρα να μοιράζεσαι με τα εγγόνια σου. Ορίστε το πώς:
1. Δοκίμασε κάτι εντελώς νέο. Η ποικιλία είναι πραγματικά το αλάτι της ζωής. Μπορείς να δεις ή να κάνεις κάτι εκατομμύρια φορές, αλλά μπορείς να το δεις ή να το κάνεις και για πρώτη φορά. Ως αποτέλεσμα, οι εμπειρίες της πρώτης φοράς συνήθως αφήνουν ένα σημάδι στο μυαλό μας για το υπόλοιπο της ζωής μας. Για αυτό κάντο τώρα λοιπόν!
2. Διασκέδασε με τις πραγματικές εμπειρίες. Οι μεγάλες αναμνήσεις είναι προϊόν των ενδιαφερόντων εμπειριών ζωής. Για αυτό, κλείσε την τηλεόραση (ή τον υπολογιστή) και βγες έξω. Αλληλεπίδρασε με τον κόσμο, εκτίμησε την φύση, παρατήρησε τις απλές απολαύσεις που η ζωή σου προσφέρει και παρακολούθησε την να ξεδιπλώνεται μπροστά σου.

3. Εργάσου πάνω σε κάτι που έχει νόημα για σένα. Δέσμευσε τον εαυτό σου με ένα προσωπικό έργο που έχει ουσιαστικό νόημα για εσένα. Ή κάνε κάτι που ήθελες να κάνεις εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν είχες ακόμη την αποφασιστικότητα να το κάνεις. Η ζωή είναι σύντομη. Σήμερα είναι η μέρα να αναλάβεις δράση.
4. Προκάλεσε το μυαλό και το σώμα σου. Μάθε μια νέα δεξιότητα. Να είσαι δημιουργικός. Φτιάξε κάτι από το μηδέν, ασχέτως το πόσο μικρό είναι. Τρέξε περισσότερο από όσο έχεις τρέξει ποτέ. Σπρώξε τον εαυτό σου στα όρια!
5. Συγκεντρώσου σε λιγότερα, αλλά δώσε τον καλύτερο σου εαυτό. Ελάττωσε ταχύτητα. Δώσε μεγάλη προσοχή σε αυτό που κάνεις. Μην χάνεις χρόνο τριγύρω κάνοντας άσκοπες εργασίες. Αντί για αυτό, επικεντρώσου σε μερικά πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Συγκεντρώσου πλήρως σε αυτά σήμερα.
sygkentrosou.jpg
6. Πες “Ναι” σε μια αυθόρμητη ευκαιρία. Δεν μπορούν τα πάντα στην ζωή μπορεί να είναι προγραμματισμένα. Μερικές από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες θα σου χτυπήσουν την πόρτα όταν δεν θα το περιμένεις. Να είσαι ευέλικτος, αυθόρμητος και απλά πες “Ναι”.
7. Ολοκλήρωσε ένα σημαντικό κομμάτι από μια εκκρεμότητα. Σήμερα είναι η τέλεια μέρα να τελειώσεις αυτό που ξεκίνησες. Λίγα συναισθήματα είναι πιο ικανοποιητικά από αυτό που νιώθεις όταν ένα παλιό βάρος έχει φύγει από τους ώμους σου.
8. Κατέγραψε την μέρα σου. Τράβα πολλές φωτογραφίες. Κράτα ημερολόγιο. Κατέγραψε την μέρα σου ώστε να μπορείς να την επανεξετάσεις στο μέλλον. Πολλά φεγγάρια αργότερα, αυτές οι παλιές φωτογραφίες και καταχωρήσεις θα φέρουν στην μνήμη σου αυτές τις όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος.
9. Χαμογέλα και παρατήρησε τι είναι σωστό. Ότι συμβαίνει στην ζωή δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Εξαρτάται από την προοπτική σου. Και άσχετα με το τι είναι, πάντα καταλήγει ακριβώς με τον τρόπο που πρέπει. Είτε πετυχαίνεις κάτι είτε μαθαίνεις κάτι. Για αυτό, μείνε θετικός, εκτίμησε τα ευχάριστα αποτελέσματα και μάθε από τα υπόλοιπα.
10. Να είσαι αυθεντικός. Να είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Ο Judy Garland είπε κάποτε, “Πάντα να είσαι η πρώτη έκδοση του εαυτού σου, αντί να είσαι η δεύτερη έκδοση κάποιου άλλου.” Ζήσε με αυτή την δήλωση. Αν δεν είσαι ο εαυτός σου, δεν ζεις πραγματικά… απλά υπάρχεις. Και καμία μέρα σε μια ψεύτικη κατάσταση που απλά υπάρχεις δεν πρόκειται να μείνει αξέχαστη ή να αξίζει τον κόπο.
authentikos.jpg
11. Βοήθησε κάποιον που το έχει ανάγκη. Στην ζωή παίρνεις ότι δίνεις. Όταν έχεις μια θετική επίδραση στην ζωή κάποιου άλλου, έχεις ένα θετικό αντίκτυπο και στην δικιά σου ζωή. Κάνε κάτι που είναι μεγαλύτερο από εσένα, κάτι που βοηθάει κάποιον άλλο να είναι χαρούμενος ή να υποφέρει λιγότερο. Σου υπόσχομαι ότι θα είναι μια άκρως ικανοποιητική εμπειρία. Μια που μάλλον θα θυμάσαι για πάντα.
12. Πάρε μέρος σε κάτι που πιστεύεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης τους, μερικοί βρίσκουν καταφύγιο στην θρησκευτική τους πίστη, κάποιοι εντάσσονται σε λέσχες και άλλοι βρίσκουν το πάθος στην σταδιοδρομία τους. Σε κάθε περίπτωση το ψυχολογικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ασχολούνται με κάτι το οποίο πιστεύουν έντονα. Αυτή η ενασχόληση φέρνει ευτυχία και νόημα στις ζωές τους.
13. Μοιράσου χρόνο με ένα καλό φίλο και ζήστε τις εμπειρίες της ζωής από κοινού. Λίγα πράγματα είναι πιο ικανοποιητικά από το να θυμάσαι τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής σου με τους πιο κοντινούς φίλους σου, οι οποίοι έζησαν αυτές τις στιγμές μαζί σου.
14. Κάνε ένα νέο φίλο. Οι άνθρωποι είναι ενδιαφέροντα πλάσματα και δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να είναι ακριβώς όμοιοι. Για αυτό συνάντησε κάποιον νέο σήμερα. Ανακάλυψε τις τους κάνει να διαφέρουν. Θα ανοίξουν τα μάτια σου σε νέες συναρπαστικές ιδέες και προοπτικές. Και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να αλλάξουν την ζωή σου.
15. Κάνε κάτι αστείο και γέλα. Μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές της ζωής θα είναι οι στιγμές που πέρασες γελώντας.
have-fun.jpg
16. Πέρασε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν τα ένστικτα τους ελεύθερα και χωρίς δισταγμούς. Έχουν ενθουσιασμό για την ζωή, θέλουν να μαθαίνουν και είναι περίεργα για τα πάντα. Παρακολούθησε τα πως παίζουν, πως ζουν, πως δημιουργούν, πως κάνουν ερωτήσεις. Παίξε μαζί τους. Αν έχεις δικά σου, τέλεια. Αν όχι, παίξε με ένα παιδί για το οποίο νοιάζεσαι. Χάσου στο παιχνίδι. Γίνε ένας δεινόσαυρος ή ένας γορίλας ή ένας σούπερ-ήρωας.  Κάνε τα να το απολαύσουν και νιώσε ελεύθερος να το απολαύσεις και εσύ. Αν δεν παίζεις συχνά με παιδιά, σου εγγυώμαι ότι θα είναι μια αξιομνημόνευτη εμπειρία.
17. Συγχώρεσε κάποιον και επανασυνδέσου μαζί του. Οι μνησικακίες είναι το τέλειο χαράμισμα της ευτυχίας. Αν υπάρχει κάποιος στην ζωή σου που αξίζει άλλη μια ευκαιρία, δώσε την. Αν χρειάζεται να απολογηθείς, κάνε το. Δώστε στην ιστορία ένα χαρούμενο τέλος, μαζί.
18. Κάνε κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις. Πάρε ένα μικρό όνειρο και κάνε το πραγματικότητα.
19. Πράξε σαν να είναι ήδη μια τέλεια μέρα σήμερα. Κάνε το και θα είναι. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν και νομίζουμε ότι συμπεριφερόμαστε εξαιτίας τους πως νιώθουμε, στην πραγματικότητα, αισθανόμαστε ανάλογα με τον τρόπο δράσης μας. Μια σπουδαία στάση οδηγεί πάντα σε σπουδαίες εμπειρίες.
20. Να είσαι παρόν. Να είσαι εδώ, τώρα. Άφησα εσκεμμένα αυτό για το τέλος, επειδή καλύπτει πλήρως όλα τα προηγούμενα σημεία. Μην αφήνεις την ζωή σου να πάει χαμένη. Αντί να κατοικείς στο παρελθόν ή να ανυσηχείς για το μέλλον, απλά εξασκήσου στο να είσαι και να ζεις στο «τώρα». Θυμήσου, το τώρα είναι η μόνη στιγμή που είναι εγγυημένη για σένα. Το τώρα είναι η ζωή. Μην το χάνεις.
zise-tora.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου