Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Αν καπνίζεις πρόσεχε την διατροφή σου

dieta diarkiaΌσοι ανήκουν στην κατηγορία των αμετανόητων καπνιστών που αδυνατούν να κόψουν αυτή την ζημιογόνα εξάρτηση του καπνού, αν και είναι και εύκολο και οικονομικό, πρέπει τουλάχιστον να θωρακίζουν τον οργανισμό τους καταναλώνοντας τρόφιμα που θα τους δίνουν βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία για να μπορέσουν έτσι με αυτόν τον τρόπο να αντισταθμίσουν -σε ένα μικρό βαθμό- τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Συγκεκριμένα, η διατροφή των καπνιστών θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω ομάδες τροφών:
Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε έλλειψη στους καπνιστές και συνίσταται στους άνδρες να λαμβάνουν 125 mg την ημέρα και στις γυναίκες 110 mg την ημέρα καθώς αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για τις βλάβες στα κύτταρα των πνευμόνων. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα μπρόκολα, τα πεπόνια cantaloupe, τα μάνγκο, τα λάχανα, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα μήλα αλλά και πολλά ακόμη φρούτα και λαχανικά.
Ω-3 Λιπαρά: Οι τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες. Πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι  ο τόνος, η σόγια, το παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος.
kiwifruitΠράσινο τσάι: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες του 2010, οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καθόλου πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στους πνεύμονες από τους καπνιστές που πίνουν έστω ένα φλιτζάνι την ημέρα.
Φρούτα: Υπάρχουν κάποια φρούτα όπως τα σταφύλια, τα ρόδια, τα μούρα, τα πορτοκάλια κ.α. τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία σε όση μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνονται τόσο μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Φυσικά όλ’ αυτά τα τα τρόφιμα για να έχουν αυτές τις ιδιότητες που αναφέρουμε, πρέπει να είναι βιολογικά και χωρίς χημικά ψεκάσματα ή λιπάσματα.
Beautiful girl with juicy orangeΤη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες «ανακάλυψαν» ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950. Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.
Το κάπνισμα σκοτώνει και κατέκλυσαν με διαφημίσεις το σύμπαν για να το μάθουμε όλοι μας. Δείτε μερικές «δυνατές» διαφημίσεις κατά του καπνίσματος και αναρωτηθείτε γιατί πριν κάμποσα χρόνια οι διαφημίσεις ήταν εντελώς διαφορετικές. Είτε το κάπνισμα σκοτώνει είτε όχι, η καλλιτεχνική οπτική του θέματος  είναι ενδιαφέρουσα.
Ενώ δεν γνωρίζω αν όντως σκοτώνει, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις  σχετικά με το κάπνισμα,άλλωστε, έχω φίλους που είναι καπνιστές και φίλους που δεν κάπνισαν ποτέ στην ζωή τους και είναι αμφότεροι γεροί και υγιείς, γνωρίζω όμως σίγουρα πως το κάπνισμα είναι Ε Θ Ι Σ Μ Ο Σ και σε έναν άνθρωπο που επιδιώκει την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του και θέλει να έχει την ευθύνη της ζωής του, κάθε εθισμός είναι ανεπίτρεπτος.
Αν ίσως αποφασίσετε ότι είναι καιρός πια να σταματήσετε αυτή την συνήθεια και ΕΞΑΡΤΗΣΗ του καπνίσματος, δείτε πώς να το πετύχετε με την εύκολη, υγιεινή και οικονομική μέθοδο της ομοιοπαθητικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου