Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

5 τρόποι να αναπτύξετε την Συναισθηματική Νοημοσύνη EQ



Πώς να καλλιεργήσετε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη σας
Όλες οι πληροφορίες στον εγκέφαλο εισέρχονται μέσω των αισθήσεων και όταν αυτές είναι έντονα στρεσογόνες και συναισθηματικές, τότε αναλαμβάνει δράση το ένστικτο και οι αντιδράσεις μας ως εκ τούτου περιορίζονται στη φυγή, τον καβγά ή το “κοκκάλωμα”. Συνεπώς για να μπορούμε να έχουμε εύρος επιλογών στις αντιδράσεις μας και να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις, πρέπει να είμαστε σε θέση να ισορροπήσουμε τα συναισθήματά μας κατά βούληση.
Επιπλέον η μνήμη συνδέεται στενά με το συναίσθημα. Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε τη συναισθηματική πλευρά του εγκεφάλου, όπως επίσης και τη λογική, δε διευρύνουμε μόνο τις επιλογές των αποκρίσεων μας, αλλά εισάγουμε επίσης τη συναισθηματική μνήμη μέσα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό βοηθά στο να μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς προηγούμενα λάθη.
Για να βελτιώσουμε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη μας- και την ικανότητα λήψης αποφάσεων- χρειάζεται να καταλάβουμε και να ελέγξουμε τη συναισθηματική πλευρά του εγκεφάλου μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αναπτύσσοντας πέντε βασικές δεξιότητες.
Αναπτύσσοντας τη Συναισθηματική Νοημοσύνη μέσω πέντε δεξιοτήτων
- η ικανότητα να απαλλασσόμαστε άμεσα από το στρες
- η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας
- η ικανότητα να συνδεόμαστε με τους άλλους μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας
- η ικανότητα να χρησιμοποιούμε το χιούμορ και να διακωμωδούμε τις προκλήσεις
- η ικανότητα να επιλύουμε συγκρούσεις θετικά και με σιγουριά.

Το διαβάσαμε από:http://psychotherapyjourney.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου